herinrichting schoolplein

okt13-voorlopig-ontwerp-2

opgave: ontwerp nieuw speelplein en herinrichting bestaand speelplein Antoniusschool Aerdenhout.
met: Anne Nieuwenhuys, Iwan van Straalen en Saskia van Esser
opdrachtgever: Antoniusschool Aerdenhout en architectenbureau Braaksma en Roos
2014
Idee

De Antoniusschool ligt in een bosrijke omgeving. In het plangebied is een historische duinrel aanwezig en staan enkele oudere boomgroepen en solitaire bomen. De verschillende speelpleinen krijgen een natuurlijke uitstraling, speelaanleidingen worden zoveel als mogelijk met natuurlijke materialen gemaakt. De duinrel geeft een mooie aanleiding voor natuureducatie.

DSC06901 DSC06839

Concept

Om een breed draagvlak te creƫren wordt participatie met de schoolkinderen, het schoolteam en de omwonende ingezet.

entree peuterspeelplaats peuter klimtoestel

Beeld

Het ontwerp is ontstaan na aanleiding van de participatie. De kinderen willen klimmen, springen, met water spelen en voetballen. Het schoolteam heeft veel oog voor veiligheid en overzicht, verder moet er rekening gehouden worden met praktische bezwaren zoals natte kleren wanneer met water wordt gespeeld. Vanuit de buurt komt vooral het verzoek om gebiedseigen aanplant rondom de school, gebruik van natuurlijke materialen en kleuren en dat het ontwerp aansluit bij de architectuur van de school.

Allereerst is het ontwerp in een technische tekening gezet. Om het voor iedereen goed leesbaar te maken zijn visuals van verschillende deelgebieden gemaakt.

tekeningbloembakken-flat